/ iStock/Getty Images
Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета - това са символите на светлия празник. Но всяка страна отбелязва празника по свой начин. Ето как празнуват Великден по света:

 Гърция  

Южната ни съседка се подготвя за Великден отдалеч. Още от сутринта на Велики четвъртък се месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Има поверия, че тези кифлички трябва да се пазят до следващия Великден и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения. Задължителен на празничната трапеза е обредният козунак, боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне, зелени салати.

В събота, точно в полунощ, всеки пали своята свещ от благодатния огън и хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе!

великден
iStock/Getty Images

Румъния

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нашия. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. В реката се хвърлят черупки на яйца, за да дойде празника.

В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

Какво означават християнските символи, свързани с Великден

 Франция

Във Франция в дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият.

Произвеждат се традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и различни други шоколадови фигури. Родителите крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. За празничната си трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.

По време на великденските празници се приготвят и омлети. Цялото семейство прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

Великден
iStock/Getty Images

  Италия

В много италиански села и градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания.

В Италия шоколадовите великденски яйца са увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А  вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто великденски гълъб - Коломба – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен великденски сладкиш.

Великден
iStock/Getty Images


Германия

Всяка провинция в Германия  празнува по различен начин. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.

В северните части на Германия се палят великденски огньове или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама, което се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта.

Великден
iStock/Getty Images