Златни рибки пристигнаха на Международната космическа станция
Златни рибки пристигнаха на Международната космическа станция / БГНЕС, архив

Товарният космически кораб "Прогрес М-22М" се скачи успешно с Международната космическа станция /МКС/, съобщи Роскосмос.

"Прогрес" носи на борда си над 2,5 тона товари, в това число контейнер със златни рибки за руско-японския експеримент "Аквариум-AQH". Експериментът ще се проведе на територията на американския сегмент на МКС в японския модул Kibo в аквариума JAXA Aquatic Habitat (AQH). Освен рибки с "Прогрес" пристигат и други биологически видове, като личинки на комари и плоски дъждовни червеи, посочва БГНЕС.

Целта на "Аквариум-AQH" ще бъде изследване на въздействието на космическите полети върху стабилността на затворената екологична система и нейните съставни единици (растения, риби и т. н.) в условията на микрогравитация. Освен това учените очакват да получат нови данни за възможно дългосрочно съхранение на яйца на нисши ракообразни и определяне на тяхната способност да се реактивират след космическите полети.

"Прогрес" е докарал и гориво за поддържане на МКС в орбита, оборудване, храна, вода и въздух за космонавтите, както и научна апаратура за други експерименти. С товарния космически кораб на станцията пристига и микроспътникът "Часки", създаден от студенти. Спътникът ще бъде изведен в космоса през пролетта, като задачата му е да транслира детски обръщения към извънземни цивилизации.

Понастоящем на МКС се намират руските космонавти Олег Котов, Сергей Рязански и Михаил Тюрин, американските астронавти Майкъл Хопкинс и Рик Мастракио, както и японският астронавт Коичи Ваката.