Потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни
Потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни / Thinkstock/Getty Images

Американски учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, засегнато преди близо един век от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, предадоха световните информационни агенции.

Това бе оповестено на пресконференция на американската Национална фондация за наука.

Гравитационни вълни са регистрирани от учени от Американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни, които работят над откриването им от около 15 години.

"Откритието бележи появата на съвсем нова област в астрофизиката, сравнима с мига, когато Галилей насочил телескопа си към небето през 17-и век", заяви директорката на фондацията Франс Кордова.

Въпросните гравитационни вълни са били регистрирани в САЩ на 14 септември миналата година от два инструмента на обсерваторията.

"Този нов поглед към небосвода ще позволи да задълбочим познанията си за космоса и ще доведе до неочаквани открития", допълни Кордова.

Гравитационните вълни са генерирани от леки смущения в тъканта на пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса, като например черни дупки или неутронни звезди. Разпространяват се със скоростта на светлината.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче, или с мрежа, в която е поставена тежест, като мрежата е модел на пространство-времето.

Въз основа на получените резултати се предполага, че гравитационните вълни са се появили в резултат на сблъсъка между черни дупки, чиито маси са между 29 пъти и 36 пъти по-големи от слънчевата. Феноменът е станал преди 1,3 милиарда години.

Тогава маса, която е 3 пъти по-голяма от слънчевата, се преобразувала в гравитационни вълни, които по-късно достигнали до Земята и били регистрирани от учените.

Източник: БТА