Основателят на eBay създава независима новинарска организация
Основателят на eBay създава независима новинарска организация / снимка: БГНЕС, архив

Основателят на eBay Пиер Омидяр обяви, че ще създаде независима медийна организация, която ще покрива широк кръг новини - от спорт до политика - за обикновените читатели, под ръководството на големи имена в журналистиката, включително бившия кореспондент на в. „Гардиън” Глен Грийнуалд, предаде
Ройтерс.

Роденият във Франция 46-годишен Омидяр, който е от иранско-американски произход, посочва в блог, че е обмислял да купи в. „Вашингтон пост” (бел.ред. придобит от основателя на Amazon Джеф Безос), но решил, че иска да създаде новинарска организация „от нулата”.

„Точно сега съм в съвсем начален етап на създаване на нова масмедийна организация. Все още не знам как или кога ще бъде представена или как ще изглежда”, пише Омидяр, който все още е председател на компанията за електронна търговия, основана от него, отбелязва БТА.

„Развих интерес към подкрепата на независимата журналистика (...) Искам да намеря начини да превърна обикновените читатели в ангажирани граждани. Мисля, че в тази сфера може да се направи повече и съм нетърпелив да проуча възможностите", отбелязва той.

Списание „Форбс” оценява нетното състояние на Омидяр на 8,5 млрд. долара, допълва Ройтерс.