НАСА ще изстреля нов мощен рентгенов телескоп през юни
НАСА ще изстреля нов мощен рентгенов телескоп през юни / снимка: Reuters

Американската космическа агенция НАСА заяви, че има готовност да изстреля след 13 юни своя телескоп NuSTAR с рентгенови лъчи, който да може да наблюдава космоса и по-специално черните дупки,с безпрецедентна разделителна способност. Това ще помогне по-добре да се разбере еволюцията на вселената.

"NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ще ни помогне да разберем как нашата вселена се е развивала от етапа на Големия взрив, за да стане толкова сложна днес", каза на пресконференция Пол Херц, който оглавява отдела по астрофизика в НАСА. "Ще видим най-горещите небесни обекти, най-плътните, заредените с най-много енергия, по един фундаментално нов начин", заяви от своя страна Фиона Харисън от Калифорнийския технологичен институт, която е главен научен ръководител на NuSTAR, пише БГНЕС.

Той ще е първият космически телескоп, който ще използва високоенергийни рентгенови лъчи от типа на използваните в медицината. Снимките, направени с него, ще са с 10 пъти по-голяма резолюция от сегашните. Той ще е 100 пъти по-чувствителен от досега използваните телескопи.