НАСА: Пробата от повърхността на Марс може би няма да бъде анализирана
НАСА: Пробата от повърхността на Марс може би няма да бъде анализирана / cнимкa: БГНЕС

Пробата, която сондата "Феникс" наскоро взе от повърхността на Марс, е може би прекалено компактна и няма да може да бъде анализирана от наличните на борда системи, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на НАСА.

В петък ръка робот извади почвена проба с размерите на чаша и я постави в термично-газовия анализатор на сондата. Предвидено бе анализът да продължи около седмица, като бъде установен минералния състав на пробата и дали тя съдържа вода. Но анализаторът е конструиран да работи само с частици по-малки от милиметър, чийто размер се установява с инфрачервени лъчи. Засега обаче няма регистрирано инфрачервено лъчение и изследователският екип на Земята не знае защо, съобщава НАСА.

Учените предполагат, че взетата проба може би е прекалено компактна. Инженерите търсят начин чрез вибрации да раздробят настоящата проба, за да може част от нея да влезе в пещта на анализатора. При вземането на следващи проби е възможно те да бъдат притискани към повърхността с цел раздробяване, след което малка част от нея да се впръска през "вратата" на анализатора, казва ръководителят на научния екип Рей Арвидсън.

Предстои вземането на други проби от марсианска почва, която ще бъде смесена с вода и ще бъде изследвана с микроскоп.

Струващата 420 милиона долара сонда "Феникс" летя 10 месеца и докосна повърхността на Марс преди 12 дни. Тримесечната мисия на "Феникс" бе одобрена, след като през 2002 г. сондата "Одисей" откри под повърхността на Марс замръзнала вода, припомня Ройтерс.