Литият може да се окаже ключът към елексира на младостта
Литият може да се окаже ключът към елексира на младостта / ThinkStock/Getty Images

Учени от лондонския "Юнивърсити колидж" установиха, че съединение на лития удължава живота на дрозофилите и може да се окаже ключът към откриването на "елексира на младостта", пише в. "Дейли мейл".

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Специалистите изследвали въздействието на литиевия хлорид върху плодовите мушици. Той удължавал живота им с 16 процента. Химическото съединение блокира действието на ензима GSK-3 и активира друга молекула - NRF-2, която способства дълголетието.

Планинско растение носи „елексира на младостта"

Литиевият хлорид се използва в медицината за лечението на психологически заболявания за повдигане на настроението. Но сега той ще има ново приложение в изготвянето на "елексир на младостта", като приложен при хората, може да удължи живота ни с една пета.

Активирането на молекулата NRF-2 при прием на ниски дози литиев хлорид удължава живота също на червеи и на бозайници. Тя предпазва клетките от увреждания и от токсини.

Откриха елексирa на младостта

По време на експериментите били дадени различни дози литиев хлорид на 160 дрозофила. Високите дози съкращавали живота им, докато ниските го удължавали с 16 до 18 процента.

Източник: БТА