Космически кораби от материал чудо могат да се движват само от слънчева светлина
Космически кораби от материал чудо могат да се движват само от слънчева светлина / Thinkstock/Getty Images

Материалът чудо графен може да послужи за строеж на космически кораби, които да се задвижват без гориво, само със слънчева светлина, съобщи "Ню сайънтист".

Китайски учени откриха, че този материал, който е с дебелина едва един атом, може да преобразува светлината в движение. Подобен кораб би превъзхождал космическия платноход.

Структурата на графена е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука.

Учени от университета в Тянцзин изследващи невероятните свойства на материала, тази година създадоха "графенова гъба", направена от сливането на смачкани листове графенов окис. Разрязвайки я с лазер, те установиха, че светлината избутва материала напред. Това е странно, защото досега с лазер са премествани само единични молекули, а графеновата гъба е с широчина няколко сантимента.

Учените поставили парчета графенова гъба във вакуум и насочили към тях лазери с различен интензитет и дължина на вълните. Те успели да преместят парчетата така нагоре с до 40 см. Успели да преместят графен и като фокусирали върху него обикновена слънчева светлина с лещи.

Екипът не е съвсем сигурен как се случва това. Едно от обясненията е материалът да действа като слънчево платно. Фотоните могат да предават кинетична енергия на предмет и да го придвижват напред. В космическия вакуум този слаб ефект може да натрупа достатъчно сила, за да придвижи космически апарат.

Учените мислят, че графенът поглъща лазерната енергия и натрупва електронен заряд. В един момент той не може да поема повече и допълнителните електрони се освобождават, което придвижва гъбата в обратна посока. Защо електроните не се разпръскват произволно, не е ясно.

Кораб от графенова гъба ще е отлична възможност за космическата индустрия.

"Най-добрата ракета ще е тази, която няма нужда от гориво" - каза Пауло Лозато от Масачузетския технологичен институт.

Източник: БТА