Изкуствен интелект ще ни учи на... любов
Изкуствен интелект ще ни учи на... любов / Thinkstock/Getty Images

Група програмисти от Япония създадоха система за изкуствен интелект, която може да дава уместни отговори на въпроси за човешките отношения, съобщи Нюзру.

Системата, наречена Oshi-el, генерира сложни отговори на абстрактни въпроси. За да получат този резултат, програмистите са използвали двупосочна LSTM-невромрежа, която дава възможност за обратна връзка и способност за обучение за трайни зависимости.

Изработиха формула за успешен брак

В хода на тренировките са използвани 190 000 въпроса и 770 000 отговора на тема любовни съвети, пътешествия, здраве от базата на японски сайт. Първоначално изкуственият интелект се е учил да разбира контекста на въпросите и да откроява важните думи, а след това да избира подходящите отговори.

По стандартната схема изкуственият интелект първоначално изразява съчувствие, а след това прави заключение и го разширява. Накрая трябва да ободри събеседника.
След обучението уменията на Oshi-el са проверени на един японски сайт.

Откриха ключа към дълга и успешна любовна връзка

Потребителите оценили като подходящи една трета от съветите му, общо 1500 на брой. Този показател е два пъти по-добър, отколкото когато услугата се предоставя от действителен човек на същия сайт.

Според програмистите причината за успеха на изкуствения интелект е, че в подобна ситуация хората мислят не толкова колко правилни са съветите им, а се стараят те да звучат добре.

Източник: БТА