Google ще създаде новинарски архив от 1700-та година до днес
Google ще създаде новинарски архив от 1700-та година до днес / netinfo

Интернет гигантът Google ще предостави архив, позволяващ на интернет потребителите да търсят в новини, публикувани във вестници от 1700 г. насам, се съобщава в американската преса. Безплатната услуга ще се нарича Google News Archive Search и ще предоставя линкове както към безплатни, така и към платени сайтове. Самият Google няма да печели пари от услугата за момента.

"Все още не мислим за парични приходи", казва Anurag Acharya, инженер от Google, цитиран от The New York Times. "Това е нова територия за нас", допълва той.

Компанията работи в сътрудничество с The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Time magazine и др. Идеята е била предложена от някои медии още преди няколко години. Новинарският архив ще съдържа и статии, които търсачката е индексирала в мрежата без официален договор със съответната медия. Time magazine ще предостави публикациите от основаването си през 1923 г. В The New York Times ще може да се търси от 1981 г. насам, а до следващата година е възможно да бъдат индексирани и по-старите публикации до 50-те години на XIX век.

www.kaldata.com