Британският вариант на НАСА започва работа от април
Британският вариант на НАСА започва работа от април / снимкa: www.sxc.hu

Първата космическа агенция на Великобритания ще започне да работи от следващия месец с цел да координира космическите дейности на Обединеното кралство, съобщи Асошиейтед прес.

Бюджетът на британския аналог на НАСА е от 230 млн. паунда, тоест около 346 млн. долара, скромен в сравнение с този на американската агенция, който е 19 млрд. долара годишно. Въпреки това, според британското правителство, космическата агенция ще създаде десетки хиляди работни места на фона на рецесията.               

Във Великобритания космическата индустрия, възлизаща на 9 млрд. долара, е фокусирана основно върху роботиката, телекомуникациите и изработката на малки сателити. В момента тя осигурява 68 000 работни места.

Според министъра на науката и иновациите Пол Дрейсън обаче могат да бъдат създадени 100 000 работни места през следващите 20 години, а тази индустрия може да достигне стойност 40 млрд. паунда годишно, пише БТА.

Когато започне работа на 1 април Британската космическа агенция ще представлява интересите на Великобритания в международни преговори и ще координира космическите дейности, които сега се ръководят от различни отдели и изследователски съвети.

Великобритания засега не планира да изпрати човек в космоса, посочва АП.