Британска агенция е следила милиони видеоразговори в Yahoo, твърди Гардиън
Британска агенция е следила милиони видеоразговори в Yahoo, твърди Гардиън / снимка: БГНЕС

Британската шпионска агенция Център за правителствени комуникации (ЦПК) е прехващала милиони видеоразговори в онлайн мрежата на Yahoo и е съхранявала снимки от тях, много от които са със сексуално съдържание, разкрива британският вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието разполага с документи на ЦПК от периода 2008 - 2010 г., осигурени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Според документите програмата с кодово име "Оптичен нерв" е запазвала снимка от случайно подбрани видеоразговори в Яху на всеки пет минути. Първоначалната цел на програмата е било тестването на система за автоматизирано разпознаване на лица. Данните, събрани от "Оптичен нерв", са били предавани на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Само за шест месеца през 2008 г. в базата данни на "Оптичен нерв" са съхранени снимки от видеоразговори на над 1,8 милиона потребители на интернет в цял свят, става ясно от документите, с които разполага "Гардиън". През 2012 г. програмата все още е била активна.

Говорител на ЦПК е отказал да коментира разкритията пред "Гардиън". Той е посочил, че снимките със сексуално съдържание са получени погрешка, тъй като софтуерът не можел добре да разпознава голи тела.

От Yahoo заявиха, че тези разкрития представляват "цяло ново ниво на нарушаване на личната неприкосновеност на потребителите" им.