Руският президент Владимир Путин не е гледал видеообръщението на Юлия Навалная вчера, но твърдението ѝ, че покойният ѝ съпруг Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичния агент „Новичок“ е неоснователно, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Запитан за твърденията на Навалная, че Путин е убил съпруга ѝ, Песков посочи, че няма да коментира думите на жена, която наскоро е останала вдовица.

Но говорителят на Кремъл подчерта, че като цяло обвиненията, че Путин е отговорен за смъртта на Навални, са абсолютно неоснователни и противни.

Юлия Навалная
БГНЕС

От своя страна вдовицата на руския опозиционер, който почина в руски затвор на 16 февруари, посочи, че "не ѝ пука" за това, че Кремъл я разкритикува за „груби коментари“, когато обвини Владимир Путин за смъртта му, предаде АФП.

"Не ме интересува как говорителят на убиеца коментира моите думи. Върнете тялото на Алексей и ни позволете да го погребем достойно, не пречете на хората да се сбогуват с него", написа Юлия Навалная в "Екс". 

Малко след това профилът на вдовицата в социалната мрежа “Екс” беше за кратко блокиран, предаде Ройтерс.

Юлия Навалная призова и Европейския съюз да не признава резултатите от президентските избори през март в Русия, стана ясно от текста на речта ѝ, произнесена вчера пред Съвета по външни работи на ЕС, който беше предоставен от говорителката ѝ, предаде Ройтерс. 

"Не признавайте тези избори", казва Навална.

"Президент, който уби основният си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция", подчертава тя.

майка Навални
БГНЕС

Людмила Навална, майката на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални, поиска руския президент Владимир Путин да предаде тялото на сина ѝ, за да може да го погребе, предаде Ройтерс.

Говорейки пред наказателната колония майката на Навални, цялата в черни дрехи, заяви, че дори не знае къде се намира тялото на сина ѝ, и поиска президентът Путин да издаде заповед за освобождаването му. "Вече пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му и дори не ми казват къде е", казва Навална във видеообръщение, което бе излъчено в канала "Navalny LIVE" в YouTube.

"Обръщам се към Вас, Владимир Путин. Решаването на този въпрос зависи само от Вас. Позволете ми най-накрая да видя сина си", заяви Навална. "Настоявам тялото на Алексей да ни бъде незабавно предадено, за да мога да го погреба подобаващо", добави тя.

Майката на опозиционния лидер изпрати и официално писмо до Путин със същото искане.



Съюзниците на Навални се позовават на руски следовател, според когото властите се нуждаят от поне 14 дни, за да извършат различни химически тестове на трупа на опозиционера и затова все още не могат да го предадат на роднините му, отбелязва Ройтерс.

Западът, както и поддръжниците на Навални, казват, че Путин е пряко отговорен за смъртта на видния опозиционер. Кремъл отрича да е замесен и заявява, че твърденията на Запада, че руският президент е отговорен за случилото се, са неприемливи.

Путин все още не е направил публичен коментар във връзка със смъртта на Навални, но случилото се допълнително задълбочи разрива в отношенията между Москва и Запада, причинен от продължаващата вече почти две години война в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Алексей Навални
БГНЕС


На този фон стана ясно, че Путин е повишил високопоставен служител на затворите няколко дни след смъртта на водещия опозиционен лидер Алексей Навални, предаде ДПА.

Заместник-ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев беше повишен в чин генерал-полковник към Министерството на вътрешните работи.

Директорът на Фонда за борба с корупцията - организацията, основана от Навални, написа в канала си в социалната мрежа „Телеграм“, че Бояринев лично е отговорен за мъченията върху опозиционера в затвора. „Това (повишение) трябва да бъде разбирано като открита награда от Путин за изтезанията“, каза Иван Жданов. 

По време на съдебно изслушване по делото на Навални през юли 2023 г. наяве излезе заповед на Бояринев, с която той ограничава възможността на опозиционера да си купува храна или други стоки от първа необходимост за ежедневието му. 

Затворниците обикновено имат право да пазаруват със собствени средства от магазина на затвора, за да допълват малките дневни дажби храна.

Според Жданов, новоназначеният генерал-полковник е бил отговорен и за последващ тормоз срещу Навални.

За повишението на Бояринев се разбра днес, след като беше публикуван съответният президентски указ в правната база данни на Кремъл. Освен него в чин генерал са повишени още трима други служители от правоприлагащите органи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

BBC, БТА, БГНЕС