Жертвите на опустошителните пожари в Чили вече нарасна най-малко на 112 души, предаде АП.

Чилийският президент Габриел Борич обяви от двудневен национален траур в памет на жертвите.

"Това е най-тежката трагедия, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 г.", каза президентът по време на среща с пострадалите при вчерашното си посещение в района на бедствието. Той визира труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 г. и който отне живота на повече от 520 души.
 

БТА


"Най-важното сега е да спасим живота на хората и да потушим пожарите", каза Борич, предлагайки подкрепата си на пострадалите в болница в град Виня дел Мар, северозападно от столицата Сантяго.

Огнен ад: Горските пожари в Чили взеха 51 жертви (ВИДЕО)

Борич посети вчера засегнати от пожарите райони, сред които и Килпуе, разположен в околностите на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо. В Килпуе репортер на Франс прес видя, че цели квартали и коли са овъглени. Килпуе се намира на около 90 километра северозападно от Сантяго.

Министърката на вътрешните работи и обществената сигурност Каролина Тоха Моралес заяви, че над 300 души се водят за изчезнали и броят на жертвите и ранените се очаква да нарасне значително.
 

БТА



Горските служби в Чили вчера съобщиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо площ от почти 28 000 хектара.

Извънредно положение в Чили вследствие на горски пожари

Хиляди къщи са повредени или унищожени от пламъците. От тях само 3000 са в региона Валпараисо, който е най-тежко засегнат. Само там пожарът се е разпространил на площ от около 11 000  хектара близо до градовете Виня дел Мар и Валпараисо. 

Вътрешната министърка заяви, че правителството разполага със сериозни информации, че пожарът близо до град Валпараисо е бил причинен умишлено.

В област Мауле, където също има пожари, един човек бе арестуван заради причиняване на пожар, докато работел със заваръчна машина. Миналата година пожари унищожиха над 425 000 хектара в Чили, а най-малко 26 души загинаха тогава в огнената стихия.
 

БТА

Светослав Танчев, Габриела Големанска/БТА