/ БТА
Извънредно положение е обявено в Чили вследствие на горски пожари. Задействани са службите за спешна помощ, за да се преборят със мащабните горски пожари.

Огънят се разпространява в туристическите райони на латиноамериканската страна, което поражда опасения за жертви.

Пожарите потопиха в облак дим известния морски курорт Вина дел Мар, разположен на тихоокеанското крайбрежие, в района на Валпарайсо, и застрашават стотици домове, предизвиквайки принудителна евакуация, предаде АФП.

От 2 февруари насам пожарникарите се борят неуморно с около 10 горящи къщи в районите на Валпараисо и О'Хигинс в центъра, но също така и в Мауле, Биобио, Ла Араукания и Лос Лагос, на юг.

"Имаме предварителна информация, според която около 10 души са загинали ", съобщи София Гонсалес Кортес, представител на държавата в региона Валпараисо.

Президентът на Чили Габриел Борик обяви извънредно положение, за да "разполага с всички необходими средства" в условията на бушуващи пожари.

"Всички сили са задействани в борбата с горските пожари", увери държавният глава.

Само в района на Валпараисо пожарът е погълнал повече от 7000 хектара, съобщи чилийската национална горска служба, като посочи "екстремното развитие" на пожара.
БГНЕС