Петима души загинаха при стрелба покрай де факто границата в оспорвания Кашмир, съобщиха представители на пакистанската армия и местните власти.

Разположеният в Хималаите регион е причина за напрежение между притежаващите ядрено оръжие съседи Индия и Пакистан.
Сблъсъците са чести в т. нар. Линия на контрол (LoC), но последните смъртни случаи при два отделни инцидента идват, след като Пакистан предупреди, че е готов да посрещне всяка индийска агресия над Кашмир.

Хиляди протестираха в Кашмир заради отмяната му на специален статут (ВИДЕО)

"В усилията си да отклони вниманието от несигурната ситуация в частта на Кашмир, контролирана от Индия, индийската армия увеличава стрелбата в LOC. 3 пакистански войници загинаха. Пакистанската армия реагира ефективно", се казва в изявление на пакистанската армия.

"5 индийски войници са убити, много ранени, бункери са повредени. Непрекъснатата размяна на огън продължава", добавя той, без да уточнява повече къде се е случил инцидентът. Нямаше незабавно потвърждение от Ню Делхи.
 


Отделно двама цивилни бяха убити, а един ранен от индийските войски в района на Равалакот в контролираната от Пакистан част на кашмир по протежение на LoC, заяви високопоставен представител на местните власти там пред АФП.

Кашмир е разделен между Пакистан и Индия,когато през 1947 г. тези две държави получиха независимост от Великобритания.

Пакистан струпва военна техника по границата с Индия



Те са водели две от трите си войни за територията – но не са имали въоръжен конфликт, след като и двете страни се сдобиха с ядрени оръжия. Напрежението нарасна след шоковия ход на Индия за отмяна на автономията на частта от спорната хималайска територия миналата седмица.

В сряда пакистанският премиер Имран Хан се обърна към местното законодателно събрание на управляваната от Пакистан част на кашмир в Музафарабад. Там той заяви, че е дошло времето на Индия да бъде даден урок и обеща да се борят докрай срещу всяка индийска агресия.

Хан сравни действията на Индия в Кашмир с тези на Германия по времето на нацизма. Той обвинява Ню Делхи в етническо прочистване и призова международната общност да предприеме действия.
 
 
 
БГНЕС