/ iStock/Getty Images
На фона на нарастващото напрежение с Индия във връзка със спорния район Кашмир, Пакистан започна да струпва военна техника към индийската граница, предаде информационната агенция ANI.

Три транспортни самолета С-130 на военновъздушните сили на Пакистан доставиха техника във военната база Скарду, разположена близо до областта Ладакх. Индийските ведомства следят внимателно разместването на пакистански военни в граничните райони.

Хиляди протестираха в Кашмир заради отмяната му на специален статут (ВИДЕО)

Според официалните власти в Индия, доставката на въоръжение може да бъде използвано от армията на Пакистан за подкрепа при ударите на военновъздушните сили. Подобна акция беше осъществена през февруари тази година в Кашмир. Военни експерти предполагат, че следващата стъпка на Исламабад ще бъде пребазиране на изтребители-бомбардировачи Ченду F -1 Сяопун в базата Скарду.

Mиналата седмица президентът на Индия Рам Натх Ковинд подписа указ за отмяна на специалния статут на щата Джаму и Кашмир. В съответствие с инициативата на федералното правителство, на негово място ще бъдат създадени две съюзни територии с по-малко права, отколкото има един щат. На следващия ден парламентът одобри тази инициатива.

Индийският премиер: Промените в статута на Кашмир ще помогнат в борбата с тероризма


Съседен Пакистан, който традиционно поддържа мюсюлманското малцинство в Индия, живеещо на територията на Кашмир, се обяви решително против тази стъпка. Министър-председателят Имран Хан разпореди създаването на специална комисия за изработване на правен, политически и дипломатически отговор на решението на Индия за Джаму и Кашмир. Исламабад обяви, че понижава нивото на дипломатическите отношения с Индия, преустановява търговските връзки и ще преразгледа двустранните споразумения с нея.