Ислямисти проведоха шествие към посолството на Индия в Пакистан
Индийската полиция използва сълзотворен газ и сачми, за да разпръсне най-малко 10 000 души в Шринагар, протестиращи срещу премахването на специалния статут на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир, предаде Ройтерс, като се позова на служител на реда и очевидци.

Демонстрацията, започнала малко след петъчните молитви в главния град на щата, беше най-голямата, откакто индийските власти отмениха специалния статут на Джаму и Кашмир преди пет дни, като прекъснаха телефонните и интернет връзки и задържаха над 500 политически и сепаратистки лидери.

Индийският премиер: Промените в статута на Кашмир ще помогнат в борбата с тероризма


Голяма група хора се събра в района Сура в Шринагар в нарушение на забраната за събиране на повече от четирима човека на едно място, каза служител на реда.
Очевидец заяви, че множеството било отблъснато от полицията, която използвала сълзотворен газ и сачми срещу протестиращите.

Според полицейския служител 12 души са били приети в болница след получени наранявания. По този начин броят на пострадалите при протестите тази седмица достигна най-малко 30.

Пакистан отрече спорът с Индия за Кашмир да бъде решен с война

Около 8000 поддръжници на пакистанска ислямистка партия се включиха в шествие към индийското посолство в Исламабад, за да протестират срещу отмяната на специалния статут на Джаму и Кашмир, предаде АП.
 


Привържениците на "Джамаат е ислами" обещаха да протестират пред дипломатическото представителство.

Властите казаха, че няма да им позволят да се приближат до посолството, и разположиха около 2000 служители на силите за сигурност.

Стотици активисти на пакистански партии участваха днес в мирни протести в Пакистан срещу отмяната на специалния статут на Джаму и Кашмир.
 
БТА