/ iStock/Getty Images
Правителството на Индия обяви днес, че възнамерява да отмени конституционния статут на индийски Кашмир и да извърши структурни промени в територията, предадоха АП и ДПА.

Хиляди бягат от индийски Кашмир заради опасност от атентат срещу индуистко шествие

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах представи пред горната камара на парламента - Съвета на щатите - съответните законопроекти и каза, че щатът Джаму и Кашмир ще бъде реорганизиран или структуриран. Това предизвика протестите на депутати.

Огромен метеорит падна в поле в Индия (СНИМКИ)

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се определя от конституцията на Индия. Според него щатът има право на своя конституция, флаг и автономия по всички въпроси освен външната политика, отбраната и комуникациите. Забранява се на индийци извън щата да се заселват за постоянно в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за образование.

Индия успешно изстреля ракета с лунната си станция „Чандраян-2“

Този конституционен текст е базата, на която Кашмир, бивше британско владение, се присъединява към Индия.

Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах каза, че този специален статут ще бъде отменен, а освен това щатът ще бъде разделен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно събрание, и Ладах, който ще бъде на пряко управление от Делхи.

За 24 часа: Четири земетресения разтърсиха Индия

След оттеглянето на британските колонизатори от азиатския субконтинент областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан. Двата държави претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Размяна на огън между Индия и Пакистан

Управляващата сега в Индия хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) от десетилетия се обявява против специалния статут на Джаму и Кашмир в включва в предизборните си манифести обещания да го отмени.

Пакистан: Не искаме война с Индия

В последно време в щата нараства напрежението и федералното правителство разполага там нови войници, чийто брой е вече най-малко 10 хиляди.

Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да напуснат Джаму и Кашмир от съображения за сигурност.
БТА