/ БГНЕС, архив
Хиляди индийци започнаха да напускат спорния северен регион Кашмир, след като местните власти издадоха предупреждение за възможни нападения и атентати на екстремисти, предаде Ройтерс,като цитира официални правителствени източници.

Служители от индийските сили за сигурност казаха, че са попаднали на сведения за атаки, планирани от пакистански екстремисти, подкрепяни от армията в съседен Пакистан, срещу планирано голямо индуистко поклонническо шествие в Кашмир.

Сред откритите сандъци с муниции, иззети от властите след получаване на разузнавателните сведения, имало и сухопътна мина с пакистански опознавателни знаци. Намерението на терористите било да нападнат колоната от индуистки богомолци по пътя им към свещената пещера Амарнат - ритуал, който се изпълнява всяка година.

Размяна на огън между Индия и Пакистан


Това накара местните власти в Кашмир да отменят шествието и да призоват събралите се поклонници и туристи да се разотидат. Нареждането предизвикало паника и хиляди души днес напуснаха. Според служител на местната власт, цитиран от Ройтерс, повечето от 20-те хиляди индуистки поклонници и индийски туристи, както и над 200 хил. работници започнали масово да напускат Кашмир.

Напрежението в този спорен район, за който Индия и Пакистан са водили няколко войни, се повиши рязко, след като при кървав атентат през февруари кола бомба се вряза в колона от индийски полицаи, като погуби живота на 40 души. Това събитие отново разбуни страстите и едва не доведе до нов военен сблъсък между двете страни.
 
БТА