Пакистан Индия
Пакистан Индия / ThinkStock/Getty Images
Пакистан каза, че изключва военно решение на спора за Кашмир с Индия, която в понеделник отмени специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир, предаде АФП.

"Пакистан не предвижда военна опция (за решаване на спора за Кашмир). Вместо това проучваме политически, дипломатически и юридически опции", заяви на пресконференция в Исламабад пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши.

Куреши потвърди обявеното от премиера Имран Хан решение за сезиране на Съвета за сигурност на ООН с въпроса за предприетата от Делхи мярка, която според Пакистан е неправилна от морална гледна точка.

Пакистан ще експулсира индийския посланик в Исламабад


Индийското правителство обяви в понеделник, че отменя специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир в Северна Индия, припомня АФП. Пакистан, който вече е водил три войни срещу Индия, две от които заради Кашмир, определи решението на Делхи като незаконно.

"Какво искате да направя? Да нападна Индия ли?", попита Имран Хан в парламента на Пакистан, като обърна внимание на последствията на евентуален конфликт между двете ядрени държави.

Индия планира да отмени специалния статут на Кашмир


Пакистан в сряда експулсира индийския посланик в Исламабад и преустанови участието си в споразумение за двустранна търговия с Индия.

"Намерението зад тези мерки очевидно е да се демонстрира пред света един тревожен образ на нашите двустранни отношения", заяви в отговор индийското правителство, което разкритикува едностранните действия на Исламабад във връзка с един "вътрешен (за Индия) въпрос".
БТА