Жена екзекутирана от талибани. Местни авганистанци се заричат в отмъщение
Жена екзекутирана от талибани. Местни авганистанци се заричат в отмъщение / снимка: Reuters
Жена екзекутирана от талибани. Местни авганистанци се заричат в отмъщение
55073
Жена екзекутирана от талибани. Местни авганистанци се заричат в отмъщение
  • Жена екзекутирана от талибани. Местни авганистанци се заричат в отмъщение

Млада жена беше публично екзекутирана от талибани близо до афганистанската столица Кабул. Смъртната присъда, изпълнена за предполагаемо прелюбодеяние, е заснета с видеокамера и в клипа се вижда как жената, седнала с гръб към камерата и към нейния убиец, бива простреляна в главата и в гърба неколкократно с автоматична пушка.

Екзекуцията, съпътствана от викове на арабски "Бог е велик", е следвана от ликуване и одобрение на около 100-200 свидетели. Престъплението е извършено преди седмица в селище в провинция Паруан, която граничи с провинция Кабул. Видеоклипът предизвика силно притеснение у неправителствени организации не само заради хладнокръвното естество на убийството, но и защото то е показно за увеличаващото се влияние на фанатичните талибани в предварително мирни райони, намиращи се все по-близо до столицата Кабул. Допълнителното притеснение е, че докато това влияние на ислямистите, наближава моментът, в който войските на НАТО трябва да се изтеглят постепенно.

В 3-минутното видео, одобряващи убийството, свидетели на екзекуцията говорят помежду си, като единият от тях казва: "Бог ни е наредил да не прилюбодействаме, защото това е лошо", а друг отговаря: "Да, Бог ни нареди тя да бъде екзекутирана".

Според губернаторът на провинцията Башир Саланги, жената е убита поради спор между двама талибански командири, които са имали "сексуални отношения" с жената. Това може да означава и, че тя е била изнасилена от тях, като според най-крайното тълкуване на шариатските закони тя ще бъде считана за виновна даже в подобен случай и ще се твърди, че тя е съблазнила своите нападатели.

Въпреки влиянието на талибанските сили в нарастващ брой райони, много от местните жители не са привърженици на стриктните религиозни виждания на ислямистите. Жители на град Чарикар, столица на провинция Паруан, разгневено и единодушно обясниха, че ще има отмъщение за това престъпление: "Ние мразим талибаните, точно заради това тяхно нечовешко отношение", обясни местен магазинер насред оживен пазар. Друг жител пък каза: "Талибаните се опитват да ни превземат чрез терор, но те няма да успеят".

Насилието срещу жени драстично се е увеличило през последната година, според независимата афганистанска комисия за човешките права. Тя добавя, че правителството на Хамид Карзай обръща все по-малко внимание на правата на жените. Новината за екзекуцията беше разпространена часове, след като на световна конференция в Токио, представители на 80 държави обещаха помощи за Афганистан равняващи се на 13 милиарда евро. Тези пари ще бъдат отделени за централноазиатската държава в годините след оттеглянето на войските на НАТО през 2014 г. Генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун обясни мащаба на предизвикателството.

Изправени сме пред един критичен момент в историята на Афганистан, в който тече период на преход. Завършва периодът, в който държавата силно е разчитала на чуждестранни помощи, които помагат на новите държавни институции постепенно да проработят. Настъпва периодът на нормални взаимоотношения между суверенната и функционираща афганистанска държава и нейните жители, както и между нея и международната общност.

Международната общност е дала 30 милиарда евро на Афганистан през последното десетилетие, сочат японски изчисления. Новите 13 милиарда ще целят да предотвратят завръщането към хаос в Афганистан, където през последните няколко години талибаните са увеличили територията под техен контрол и имат влияния даже в райони които в миналото са били сравнително мирни, като самият Паруан.

След преговорите в Токио, шефът на благотворителната организация Оксфам за Афганистан Луийз Ханкок каза, че жените и младите момичета в Афганистан са се обърнали към международната общност, за да им помогне да запазят напредъка и правата, които са успели да си извоюват в консервативната държава през последните 10 години. За момента, лаконична беше Ханкок, международната общност е предала афганистанските жени.