/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца, предаде Ройтерс.

"Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 000, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на "държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Зеленски.

"Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза още украинският президент.

Кремъл: Заповедта за арест на Путин е възмутителна, но безсмислена за Русия

Ситуацията бе коментирана и от други високопоставени лица в Киев. 

"Светът се промени", каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че "колелата на правосъдието се въртят" и допълни, че на "международните престъпници ще бъде потърсена отговорност за отвличането на деца и за други международни престъпления".

Украинският главен прокурор Андрий Костин определи решението на МНС като "историческо за Украйна и за цялата системата на международното право".
Божидар Захариев/БТА