Кремъл заяви, че заповедта за арест за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага срещу руския президент Владимир Путин, е възмутителна, но безсмислена по отношение на Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия намира самите въпроси, повдигнати от МНС, за "възмутителни и неприемливи", но отбеляза, че Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на МНС: "И съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона".

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Запитан дали сега Путин се страхува да пътува до страни, които са признали МНС и следователно могат да се опитат да го арестуват, Песков каза пред репортери: "Нямам какво да добавя по тази тема. Това е всичко, което искаме да кажем".

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, също беше обвинена от МНС във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

"Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов", каза тя пред журналисти, според руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.