/ БТА
Президентът Володимир Зеленски призова в послание за Великден украинците да се защитават от руската агресия, предаде ДПА.

„Сега няма нощ или ден, когато руският терор да не се опитва да разбие живота ни“, каза Зеленски в публикация, на английски в „Екс“.

В ранните часове на днешния ден Украйна беше подложена на руска атака, като целите бяха главно обекти на енергийната инфраструктура

Руски удар уби най-малко един човек през изминалата нощ в западната украинската Лвовска област, съобщи областният управител Максим Козицки. Същевременно украинската армия посочи, че е свалила девет ракети и девет вражески дрона, предаде Франс прес.

„Тази вечер врагът атакува с крилати ракети същата жизнено важна инфраструктура (...), която вече беше атакувана на 24 и 29 март. Беше повредена административна сграда“, обяви Козицки в „Телеграм“ и добави, че  „един човек загина в резултат на атаката. Моите съболезнования на семейството му. Спасителите претърсват развалините. Възможно е отдолу да има други хора".

Украинският оператор Укренерго заяви, че руската армия отново е ударила енергийната инфраструктура през нощта. „Те се насочиха към подстанции с високо напрежение (...) в южните райони. Поради нанесените щети бяха въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването в град Одеса и околните райони“. 

Киев нарича тази стратегия на Москва "енергиен терор".

Има съобщения за спирания на тока в Днепропетровска, Сумска и Полтавска и Харковска област.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските нападения като отвратителни и за пореден път призова за повече международна помощ за защита на енергийната инфраструктура на своята страна.

"Изпратихме необходимите сигнали и конкретни искания до всички наши партньори, които разполагат с необходимите системи за противовъздушна отбрана и ракети", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение. Президентът на Украйна добави, че "Америка, Европа и други партньори знаят от какво точно се нуждаем".

По-рано украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили девет крилати ракети и девет руски експлозивни дрона „Шахед“ по време на нощните бомбардировки.

През последните седмици Москва засили своите въздушни удари срещу Украйна, насочени по-специално към енергийната мрежа като заяви, че действа като отмъщение за атаките на Киев в нейните гранични региони.

В петък Русия извърши масирани бомбардировки срещу украинската електрическа мрежа, като сериозно повреди най-малко три топлоелектрически централи и принуди украинските власти да въведат временно извънредни прекъсвания на електрозахранването в седем области.

Изправен пред тези бомбардировки, Киев настоятелно моли своите западни съюзници да му изпратят повече помощ, по-специално системи за противовъздушна отбрана.
Укренерго уточни, че енергийните ограничения все още са в сила в източната Харковска област и в град Кривой Рог, без да посочват броя на засегнатите потребители.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова/БТА