Украинският президент Володимир Зеленски и висшето му военно командване са се споразумели отбраната на град Бахмут в източната част на Украйна да продължи, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на президента.

В изявление на канцеларията на Зеленски се казва, че президентът се е срещнал с високопоставени правителствени служители и военни командири.

"След като беше обсъдена отбранителната операция в направлението на Бахмут, всички изразиха обща позиция да бъде продължена отбраната на град Бахмут", се казва още в изявлението.

Ожесточени сражения в централната част на Бахмут

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че отбраната на Бахмут е от "първостепенно стратегическо значение". "Той е от ключово значение за стабилността на отбраната на целия фронт", заяви Залужни и похвали силата и смелостта на украинските военни.

След продължаващи почти осем месеца сражения украинските сили са обкръжени от три страни в Бахмут, но не дават признаци за предстоящо оттегляне към нова отбранителна линия, посочва Ройтерс. Русия смята превземането на Бахмут за първа стъпка в настъплението на войските ѝ към два по-големи града в Донецка област - Краматорск и Славянск.

Зеленски и военното командване са обсъдили и темповете и мащабите на доставките на оръжия и оборудване от западните партньори на Украйна и как по-добре да ги разпределят сред военнослужещите. Канцеларията на президента не предостави подробности за тези обсъждания.

Междувременно назначеният от Русия областен управител на Донецка област в Източна Украйна Денис Пушилин заяви пред журналисти, че заводът "Востокмаш" в северната част на Артьомовск (с украинско име Бахмут, б. р.) скоро ще премине под пълния контрол на руските сили, предаде ТАСС.

"Ситуацията все още е сложна. Съществуват всички предпоставки заводът Востокмаш скоро да бъде изцяло под контрола на частната военна компания"Вагнер", каза той. Пушилин добави, че ситуацията в самия град е сложна, като битката се води за всеки метър.

Пушилин неведнъж е посочвал, че украинските войски се опитват да задържат града противно на здравия разум. "Не виждаме никакви целесъобразни решения за изтеглянето [на военнослужещите] по последния останал път... от страна на ръководството на останалата част от Украйна", заяви той.
Владимир Арангелов, БТА