Ожесточени боеве се водят за контрола над центъра на Бахмут в Източна Украйна - най-продължителната и кървава битка по време на инвазията на Москва, съобщиха руските и украинските сили.

Украйна заяви, че руската наемническа групировка "Вагнер", която твърди, че води атаката на Москва за индустриалния град, напредва в града, който от месеци е епицентър на боевете.

"Щурмовите части на "Вагнер" напредват от няколко посоки, опитвайки се да пробият отбранителните позиции на нашите войски и да се придвижат към центъра на града", заявиха украинските военни на сутрешен брифинг.

"В ожесточените сражения нашите защитници нанасят значителни загуби на врага", допълниха от там.

Бахмут може да падне в близките дни

Анализаторите не са единодушни по отношение на стратегическото значение на Бахмут като военен трофей, но градът придоби важен политически статут, като и двете страни вложиха значителни ресурси в борбата.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин също призна, че силите му се сблъскват с решителна съпротива, докато се опитват да установят контрол над центъра на града.

"Ситуацията в Бахмут е трудна, много трудна. Противникът се бори за всеки метър", заяви Пригожин в публикация в социалните мрежи.

"Колкото повече се приближаваме към центъра на града, толкова по-трудни стават сраженията и толкова повече артилерия има... Украинците хвърлят безкрайни резерви (в боя)", каза Пригожин.

Украйна заяви, че стратегията ѝ със защитата на Бахмут е да намали способността на Русия да започне по-нататъшна офанзива през следващите месеци и да спечели време, за да подготви опита си да си върне територията.
БГНЕС