Град Бахмут в Източна Украйна, който от месеци е център на боевете там и е заплашен от обкръжение от руската армия и частната военна компания "Вагнер", може да падне "в близките дни", предупреди днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Не можем да изключим, Бахмут най-накрая да падне в близките дни", каза Столтенберг в кулоарите на срещата на европейските министри на отбраната в Стокхолм.

Падането на града, източна част на който руската ЧВК "Вагнер" твърди, че е превзела, ще проправи пътя на руската армия в Източна Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Генералният секретар на НАТО омаловажи стратегическото значение на разрушения град в Донбас, който Русия се зарече да превземе въпреки тежките загуби.

„Това не отразява непременно някаква повратна точка във войната“, каза пред журналисти Столтенберг и добави: "Това обаче подчертава, че не трябва да подценяваме Русия. Трябва да продължим да подкрепяме Украйна."

„Вагнер“: Руските сили са поели изцяло контрола над източната част на Бахмут


Според Москва превземането на града ще позволи "нови настъпателни операции в дълбочина".

Украинският президент Володимир Зеленски увери в излъчено днес интервю за американската телевизия Си Ен Ен, че неговите войски са изпълнени с решимост да задържат града.
Ако Бахмут падне, руснаците "могат да стигнат по-далеч. Те могат да стигнат до Краматорск, могат да стигнат до Славянск, пътят ще бъде открит", предупреди Зеленски.

На днешната си среща в Стокхолм със Столтенберг и със своя украински колега, министрите на отбраната на Европейския съюз уточняват план за доставки на снаряди и боеприпаси за Украйна, въпреки дефицита в собствените им запаси.

Зеленски за записа на разстрел на украинец: Окупаторите брутално убиха войник (ВИДЕО)


Планиран е първи спешен пакет на стойност 1 млрд. евро, предвид острата нужда на украинската армия от артилерийски снаряди.

„Вече става дума за война на изтощение, която е битка на логистиката“, отбеляза генералният секретар на НАТО, като приветства усилията на ЕС.
Алексей Маргоевски/БТА