Украйна ще разследва появило се в интернет видео, за което се твърди, че показва убийство на невъоръжен украински военнопленник от руски войници.  Главният прокурор на страната нарече заснетото "брутално и нагло убийство на невъоръжен човек". И обвини Русия в нарушаване на международното право.

12-секундното видео показва невъоръжен мъж в украинска униформа, който пуши между дървета в гора. Той казва: "Слава на Украйна", а след това се чуват изстрели и мъжът пада на земята. До момента няма независимо потвърждение за автентичността на видеото, а Москва не е коментирала кадрите.

„Появи се видео, на което окупаторите брутално убиват войник, който смело им казва в очите "Слава на Украйна!. Искам всички заедно да отговорим на думите му - Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна. Ние ще намерим убийците му”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Видеозапис на разстрел на украински военнопленник ужаси Киев

По предварителна информация вече се знае самоличността на мъжа - това е 41-годишният войник от 30-а отделна механизирана бригада Тимофей Шадура, се казва в пост на военното подразделение. Бил в неизвестност от 3-ти февруари, като за последно се е сражавал в района на Бахмут. Боевете там продължават.

„Градът е важен център за отбраната на украинските войски в Донбас. Превземането му ще позволи провеждането на по-нататъшни настъпателни действия дълбоко в отбранителните линии на Украйна”, подчерта Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Въпреки руските опити за превземане на Бахмут, градът не е паднал, а президентът Зеленски нареди укрепване на отбраната му. „Това е първото подразделение за охрана на границата. Ситуацията в града е трудна. Врагът активно щурмува позициите ни, обаче няма никакъв успех и понася колосални загуби. Вероятно от злоба се опитаха да взривят два моста. Ние получаваме всичко, от което се нуждаем. Градът устоява, защото Бахмут е бил, е и ще бъде Украйна!”, заяви във видео един от украинските войници на фронта.

През последните седмици Москва изпрати хиляди войници в района, за да се включат в боевете, тип "Първа световна война", когато огромна човешка вълна се изправя срещу танкове и артилерия.