/ БГНЕС
Ръководителите на Украйна реагираха с ужас на видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник, съобщи ДПА. Външният министър Дмитро Кулеба каза, че е бил потресен от  видеото.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост". 

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия". 

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник, посочва ДПА.

Записът беше публикувано от различни медии, като например интернет портала "Украинска правда". В него мъж в украинска униформа крещи "Слава на Украйна", след което пада покосен от няколко изстрела. 

Лозунгът е създаден от украински националисти, сътрудничили на нацистка Германия по време на Втората световна война. През 2018 г. той беше превърнат в задължителен поздрав за полицията и армията, припомня ДПА. 

В миналото са се появявали видеоклипове, които е трудно да бъдат проверени, на които се вижда как украински войници стрелят по руски пленници. Москва също ги определи като военни престъпления.

Сега относно новопоявилото се видео Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че то показва, че в Русия се развива културата на военните престъпления.  Според него това е пример за слабостта на руснаците. Той обеща, че този род престъпления ще получат подобаващото им се наказание и никой няма да избяга от правосъдието. 
Пламен Йотински, БТА