Русия САЩ
Русия САЩ / iStock/Getty Images
От 10 март САЩ ще наложат 200% мито върху вноса на алуминий и алуминиеви продукти от Русия, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

"Руската алуминиева промишленост е ключова част от отбранителната индустриална база на Русия и изигра важна роля в снабдяването на Русия с оръжия и боеприпаси, използвани във войната. Освен това войната на Русия срещу Украйна доведе до по-високи световни цени на енергията, което пряко навреди на американската алуминиева промишленост", се казва в изявлението на Белия дом.

В прессъобщението се отбелязва също, че Русия остава петият по големина доставчик на алуминий за САЩ. От март до юли 2022 г. вносът на алуминий в САЩ от Русия се е увеличил с 53%, се допълва в съобщението за медиите.

В него се отбелязва, че за партньорите на САЩ, които налагат подобни мита, могат да бъдат направени митнически отстъпки. "Трябва да се признае, че загрижеността относно вноса на алуминий от Русия и неговото въздействие върху националната ни сигурност се споделя от други държави. Всяка страна, която налага мито от 200% или повече върху вноса на алуминиеви продукти, произведени в Русия, може да бъде освободена от митото, наложено с настоящото решение", се казва в изявлението.

Новият списък със санкции включва ръководители на руски региони, изпълнителни директори и предприемачи. Сред санкционираните са и компании от минния и финансовия сектор.

Освен това са наложени санкции на повече от дузина финансови институции в Русия.

"Днес Службата за контрол на чуждестранните активи включи в списъка повече от дузина финансови институции в Русия, включително една от десетте най-големи банки по размер на активите", заяви Министерството на финансите на САЩ в изявление на своя уебсайт.

Твърди се, че санкционираните субекти са се обърнали към по-малки банки, както и към фирми, в опит да заобиколят санкциите, се казва в изявлението.

САЩ налагат допълнителни мита върху редица стоки от Русия в размер на 2,8 млрд. долара, съобщи в изявление търговският представител на САЩ Катрин Тай.

"Президентът (Джо) Байдън обяви днес допълнително увеличение на митата върху редица стоки от Русия за приблизително 2,8 млрд. долара", се казва в изявлението. „Байдън разпореди по-високи мита върху вноса от САЩ на редица метали, минерали и химически продукти от Русия“.

Белият дом заяви, че през 2018 г. министърът на търговията на САЩ е представил доклад на президента, който тогава е бил Доналд Тръмп, относно въздействието на вноса на алуминий върху националната сигурност. Според доклада обемът на доставките на алуминий от други държави застрашава сигурността на САЩ. Освен това през 2018 г. министърът е казал на Тръмп, че два от петте останали алуминиеви завода в САЩ са на ръба на затваряне поради големия внос на метала и високите цени на енергията, заяви пресслужбата.

Налагането на мито върху вноса на алуминий и алуминиеви продукти от Русия е част от пакета санкции, обявени от САЩ днес, 24 февруари, по повод годишнината от началото на въоръжения конфликт в Украйна. Министерството на финансите на САЩ включи в черния списък 22 физически лица и 83 юридически лица от Русия и няколко други държави. Освен това черният списък на Министерството на търговията на САЩ беше разширен, като в рамките на санкциите бяха включени нови 76 юридически лица.
БГНЕС