Завърши визитата на Станишев в САЩ
Завърши визитата на Станишев в САЩ / Sofia Photo Agency

С публична лекция в училището за политика „Кенеди” завърши едноседмичната визита на министър-председателя Сергей Станишев в САЩ. България допусна много икономически и политически грешки в годините на прехода, но вече е на прав път. През последните години ситуацията в района на Източна Европа коренно се промени. Около 200 български и чужди студенти в Харвард чуха тези думи от премиера Станишев в края на посещението му в САЩ.

„България е допуснала много икономически и политически грешки в годините на прехода, но вече е на прав път. През последните години след много премеждия и страдания ситуацията в района на Източна Европа коренно се промени”. Около 200 български и чужди студенти в Харвард чуха тези думи от премиера Станишев.

Дребен инцидент смути за кратко организаторите на проявата, докато аудиторията чакаше появата на Станишев.

Студентът от Троян Стефан Савев развя плакат със „заповедта на десните партии за уволнение на правителството”. По-късно той пръв зададе въпрос към премиера. За каква демокрация говорите, след като според „Трансперънс интернешънъл” няма свобода на словото в България, корупцията е най-висока в Европа, а беше пребит и журналист, попита Савов.

Премиерът му отвърна, че разговорът между тях е демонстрация на демокрация на живо. „Вие имате право на вашето мнение, а аз стоя зад всяка моя дума”, каза Станишев и добави: „България е постигнала много през последните години и това не са надежди, а факти”.

Станишев защити свободата на медиите като обясни, че опозиционните партии са широко отразени в тях както и че върху опонентите на властта не се указва политически натиск. По повод подписката за сваляне на кабинета, Станишев обясни, че „не е сериозна политиката, базирана на посланието да свалим правителството когато не предлагаме програма. Да, има корупция, но правителството взема сериозни мерки. Само през последната седмица бяха арестувани двама висши държавни служители”, отговори още на протестиращия студент министър-председателят.

Аудиторията в Харвард чу още, че България гарантира стабилност в региона на Югоизточна Европа и Черно море. По отношение на проектите за енергийна сигурност Станишев критикува държавите, че повече говорят, отколкото действат. Изрази недоволство, че Македония не е получила покана за членство в НАТО, а на въпрос за евентуално членство на Турция в ЕС отговори, че съседката ни трябва да извърши нужните реформи. Накрая премиерът се обърна към българските студенти зад граница с призив да се върнат в родината.

„Лесно е да си далеч от България и да се информираш от медиите. Нали искате страната да се промени?! Елате и опитайте, добави още Станишев.