/ istock
Мерките за сигурност в хърватския град Дубровник са затегнати днес заради първото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Хърватия за срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа.

„От мерките за обезопасяване на трасето на движение и контрола на храната и напитките до мерките срещу експлозии; след това контрол по границите, контрол на чужденците, контрол на местните“, обяснява хърватският специалист по сигурност Боно Марянович. „Всъщност всички мерки, които можем да си представим, особено в днешно време, когато са актуални дроновете и антидроновете - снайперисти, контраснайперисти, военноморски сили, военновъздушни сили“.

Марянович допълни, че вероятно са наети над 1500 души за организирането на срещата.

Това е третата среща на върха в този формат – първата бе организирана през август 2022 г. в Атина, а втората – през февруари 2024 г. в Тирана. Целта на срещата в Дубровник е да засвидетелства солидарността и подкрепата на страните от Югоизточна Европа към Украйна, която е изправена пред руската агресия в продължение на две години и половина.

Всичко това се случва докато все още продължава туристическият сезон в Дубровник, отбелязва хърватският вестник „Ютарни“. 

По официални данни към момента в града има около 14 000 туристи и местните негодуват, че точно Дубровник е избран за място на среща от такова равнище. Очаква се трафикът в града да бъде ограничен, а двете средни училища, както и двете гимназии, няма да провеждат редовните си часове.

На срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа ще присъстват представители и на Хърватия, Словения, Черна гора, Косово, Гърция, България, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Турция, Сърбия, Румъния и Молдова.

Очаква се участниците в срещата да приемат обща декларация, чийто текст все още се обсъжда, но се очаква да бъде в съответствие с декларациите от предишните две срещи. Пленкович и Зеленски ще подпишат и споразумение за сътрудничество между Хърватия и Украйна за формализиране на вече съществуващите дейности между двете страни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона-Алекс Михалева/БТА