"Психически тормоз" - така Шкелким Камени, баща на две деца, определи строгите антиковидни мерки в австрийските училища, които накараха хиляди родители да прехвърлят децата си на домашно обучение тази година.

По три теста за коронавирус на седмица, от които поне един е PCR, задължително носене на маски в коридорите: учениците са принудени да спазват строги правила.

Себастиан Курц: Пандемията за имунизираните приключи, има пандемия за неваксинираните

"Ако резултатът (от теста за коронавирус) е положителен, целият клас научава и детето става обект на подигравки", разказва 28-годишният Камени, с когото Франс прес се свърза във връзка със скорошна демонстрация против ваксините във Виена.

Камени, който произхожда от Залцбург, Западна Австрия, е един от родителите, прехвърлили децата си на домашен режим на обучение.

Над 80% от учителите в Австрия са напълно ваксинирани

Над 7500 ученици са в това положение от началото на учебната година през септември. Те несъмнено са относително малък процент от над 700-те хиляди ученици в Австрия, но са три пъти повече в сравнение с децата, обучаващи се у дома, през учебната 2019/2020 година, става ясно от статистически данни на министерството на образованието.

Това е признак за безпокойство и от няколко седмици това е централна тема в австрийските медии. Властите започнаха да преразглеждат правилата, за да могат да помагат повече на семействата, решили да се откажат от класическата система.
БТА