Причината е дело за държавна измяна и подпомагане на тероризма във връзка с доставките на въглища от Донбас.
Печерският районен съд в Киев запорира цялото имущество на бившия украински президент Петро Порошенко по делото за държавна измяна, съобщи адвокатът му Игор Голован.

"Цялото имущество на Петро Олексиевич е запорирано", каза той след съдебното заседание.

Украинската главна прокуратура потвърди тази информация: запорирани са недвижими имоти, корпоративни права и др.

По думите на Голован защитата ще обжалва.

Порошенко с дело за държавна измяна

Порошенко е заподозрян по дело за държавна измяна и подпомагане на тероризма във връзка с доставките на въглища от Донбас.

В момента бившият президент е в чужбина. По неговите думи той ще се върне в Киев на 17 януари.

По-рано от пресслужбата на украинската генерална прокуратура съобщиха, че надзорният орган ще поиска от съда да арестува Порошенко по делото за държавна измяна с възможност за освобождаване под гаранция в размер на около 37 млн. долара. Украинската партия "Европейска солидарност" смята, че това е политическа репресия. Според някои украински медии Печерският съд в Киев е разрешил Порошенко да бъде задържан, за да бъде изправен пред съда и да му бъде избрана превантивна мярка.

Както политикът отбеляза по-рано, срещу него са образувани 130 наказателни дела, но около 40 от тях вече са приключени. Порошенко има статут на заподозрян по делото за назначаването на Сергей Семочко за заместник-началник на Службата за външно разузнаване на Украйна; той е обвинен в злоупотреба с власт. Бившият държавен глава фигурира и по дела за назначаване на съдии, за пренасяне на картини през държавната граница, за инцидент с украински кораби в Керченския проток и за прехвърляне на поземлен имот.

Порошенко има статут на свидетел по тези дела.
 
БТА