Поклонението пред тленните останки на легендарния бразилски футболист Пеле започна на стадион "Вила Белмиро" в Сантос.

Бразилия се сбогува с Краля на футбола - Пеле

Множество фенове чакаха с часове преди да отворят вратите на клубния стадион на Сантос - отборът, в който Краля на футбола прекарва голяма част от кариерата си.

БГНЕС

Сред официалните гости е президентът на ФИФА Джани Инфантино. През следващите 24 часа феновете на иконата на бразилския футбол ще могат да си вземат последно сбогом с него, а в 10:00 часа сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен във вертикалния гробищен парк "Некрополе Екуменика", където Пеле ще бъде погребан пред тесен кръг близки.

БГНЕС

Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9, съобщава местното издание О Глобо.

БГНЕС

"Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството", разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с Пеле.

БГНЕС

"Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на Сантос, защото той изведе името на клуба по целия свят", допълва Диас.

БГНЕС

Едсон Арантес до Насименто - Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно.

Бекенбауер: Пеле имаше 3 сърца – едно за футбола, едно за семейството и едно за всички хора

Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963.

БГНЕС

БГНЕС

В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти. През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977.

БГНЕС

БГНЕС

Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм".
БГНЕС