На 82 години почина футболната легенда Едсон Арантес до Насименто, известен в целия свят като Пеле.

През последните седмици здравословното състояние на Краля на футбола рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака.

Пеле беше приет в болница още в края на ноември. В навечерието на Коледа и по-точно на Бъдни вечер той успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло.

През последните години бразилецът често влизаше в болници. През 2014 г. заради проблеми с бъбреците, а няколко месеца по-късно претърпя операция на простатата. На 4 септември 2021 г. в болницата „Алберт Айнщайн“ в Сао Паоло Пеле беше опериран от рак на дебелото черво. От този момент нататък легендата страда много, а терапиите даваха резултат до миналия ноември, когато Пеле се върна в болницата, в която в крайна сметка почина.
 
Пеле е име, което завинаги ще остане записано в историята на световния футбол - наричан е Кралят, избран е за Играч на столетието от ФИФА заедно с Диего Марадона, рекордьор с десетки незабравими постижения, придал ново значение на фланелка номер 10, нищо, че му е била дадена по случайност. 

Той е единственият трикратен световен шампион. Печели Мондиал с Бразилия през 1958, 1962 и 1970 години, като държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Селесао - 77 попадения в 92 срещи.

Официалните страници на Пеле в социалните мрежи публикуваха послание след тъжната вест за смъртта на Краля на футбола:

"Вдъхновение и любов белязаха пътя на крал Пеле, който почина в мир днес. По време на своя път Едсон омагьоса света със своя спортен гений, спря една война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което според него най-много лекуваше всички наши проблеми: любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов завинаги".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)



Дъщерята на Краля на футбола Пеле също почете паметта на баща си с трогателна снимка в Instagram. На фотографията се вижда как близките на футболната легенда държат ръцете му в последния му миг, пише вестник "Дейли мейл". 

Под поста Кели Нашименто написа: "Ние сме това, което сме, благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир". 
 
gong.bg, Ройтерс