Кремъл настоява България да проведе разследване на оскверняването на паметника костница на съветските воини в Добрич

Русия настоява българските правоохранителни органи да проведат разследване във връзка с оскверняването на паметника на съветските воини в Добрич. Това се казва в разпространено изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

След като заляха с боя руското посолство: Полиция задържа Бабикян и Хаджигенов (ВИДЕО)

Захарова подчерта, че Москва е възмутена от поредния акт на вандализъм срещу мемориал на съветските воини в Добрич, където престъпници са осквернили паметника костница. "Настояваме българските правоохранителни органи да проведат цялостно разследване, да установят и накажат виновниците, да осигурят надлежната охрана на руските/съветски паметници и костници", каза Захарова.

"Безусловно вината за поредното безобразно посегателство лежи върху непосредствените извършители - лишени от съвест и нямащи представа нито за историята, нито за това, което точно сега се случва в Европа. Ясно е също така, че това злодеяние се вписва в "мейнстрийма" на русофобията, култивирана от властите на държавите от НАТО и Европейския съюз, които се опитват да разрушат приятелските чувства и взаимната симпатия, свързващи руския и българския народ", добави говорителката.

След ареста за поругаване на Паметника на съветската армия - разказът на Мартин Заимов (ВИДЕО)

"Убедени сме, че този замисъл е обречен на провал. Знаем, че в България имаме много приятели, които старателно пазят нашите общи традиции и не се поддават на безсрамна пропаганда", заключи говорителката.

БТА