Израелската полиция съобщи за смъртта на офицер, ранен по-рано през деня по време на операцията за освобождаване на четирима заложници от Ивицата Газа, предаде АФП.

"Израелската полиция и Граничната полиция съобщават с голяма скръб и мъка за смъртта на покойния офицер Арнон Змора, който беше смъртно ранен по време на операцията за връщане на заложниците тази сутрин в Газа", се казва в изявление на силите на реда.

Четиримата заложници, трима мъже и една жена, са били отвлечени от музикалния фестивал "Нова" близо до кибуца Реим в южен Израел на 7 октомври.
Всички те са били откарани в болница за медицински прегледи и са в добро здравословно състояние, се казва в изявлението на израелските военни.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства днес връщането у дома на четирима израелски заложници.

Най-малко 18 загинали след израелски удари в Газа


На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон американският президент каза, че се присъединява към своя домакин и приветства връщането на заложниците. "Няма да спрем да работим, докато всички заложници не се върнат у дома и не бъде постигнато прекратяване на огъня", заяви Байдън.

Франция и САЩ ще удвоят усилията си, за да избегнат ескалиране на ситуацията в Близкия изток, особено в Ливан, където е необходимо спешно да се намали напрежението между Израел и "Хизбула", каза на свой ред Макрон. Застанал редом с президента Байдън, френският президент заяви, че Париж и Вашингтон виждат и стратегия за ескалация от страна на Иран в региона и са решени да упражнят необходимия натиск, за да спрат тази тенденция.

Франция ще работи заедно със САЩ за "ре-синхронизиране" на американската и европейската икономики, каза също Макрон и добави, че е повдигнал по време на разговорите си с президента Байдън и въпроса за американския закон за намаляване на инфлацията, станал повод за загриженост в Европа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС/БТА