Задържаният българин в Коми получи съдействие от мисията ни в Русия
Задържаният българин в Коми получи съдействие от мисията ни в Русия / снимкa: БГНЕС

Вицеконсулът на България в Русия Снежана Узунова е посетила българина Иван Генов, задържан в центъра за временно настаняване на имигранти в Сиктивкар в руската Република Коми. Това съобщава местният информационен сайт bnkomi.ru. Генов нарушил правилата за пребиваване на чужденци в Русия, като изгубил паспорта си.

Узунова му помогнала да попълни документите за издаване на временен паспорт и ускори депортирането му от федерацията, което се очаква да стане до две седмици, се посочва в информацията. Сигналът до българските власти за случая е бил отправен от руската правозащитна организация "Мемориал", която го окачествява като "най-грубо нарушение на човешките права",

Според организацията, Генов е бил държан в "затворнически условия" повече от четири месеца, въпреки че наложеното му наказание не може да продължи повече от 15 денонощия. В следващите дни правозащитниците смятали да сезират Върховния съд на Коми, за това че условията в имигрантския център са унижение за човешкото достойнство.

Въпреки ангажиментите си според действащата консулска спогодба между България и Руската федерация - двете страни да се уведомяват незабавно и най-късно в тридневен срок за задържането на техни граждани, руските власти не са информирали българското посолство в Москва за случая с Иван Генов, което смятаме за неприемливо. Това заяви на редовния си брифинг на 28 октомври говорителят на българското Министерството на вътрешните работи Драговест Горанов.