Задържаха в Австрия бившия хърватски премиер Иво Санадер
Задържаха в Австрия бившия хърватски премиер Иво Санадер / снимка: Reuters

Бившият хърватски премиер Иво Санадер, издирван за злоупотреба с власт от Хърватското национално бюро за борба срещу корупцията, беше задържан в Австрия, съобщи хърватската национална телевизия, цитирана от АФП.

По-рано днес хърватската прокуратура издаде международна заповед за ареста на бившия премиер Иво Санадер, който напусна страната малко след като парламентът свали имунитета му от наказателно преследване, пише БГНЕС.

Полицията и служители на Управлението за борба с корупцията и организираната престъпност от тази сутрин проверяват къщата на Санадер, предаде местно електронно издание.

Иво Санадер е роден в Сплит на 8 юни 1953. Следва в Рим и Инсбрук. Получава докторска степен по филология. В периода 1991 - 1992 година е ръководител на театъра в Сплит. През 1992 е избран за член на хърватския парламент. В периода от 1993 до януари 2000 с незначително прекъсване е заместник-министър на външните работи на Хърватия. През 2000 г. е избран за председател на Хърватската демократична общност. След изборния успех на последната Санадер става министър-председател през декември 2003 г. и заема поста до 2009 година.