Задържаха двойка пасажери за фалшивата бомба в самолета на Air France
Задържаха двойка пасажери за фалшивата бомба в самолета на Air France / БГНЕС

Двойка пътници от самолета на Air France (Ер Франс), пътуващ от остров Мавриций за Париж, в който бе намерен подозрителен предмет, бе задържана при пристигането си във френската столица и разпитана.

Мъжът, който е 58-годишен пенсиониран полицай, беше поставен под арест, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес.

Той е бил задържан от гранична полиция тази сутрин, когато пристигнал с жена си на летище "Шарл де Гол" в Роаси, край Париж. Бил е разпитан и е оставен в ареста. Спътницата му също била разпитана, но като свидетел. Като свидетели са били разпитани и членове на екипажа на самолета.

Хартиена бомба на борда на самолет на Air France паникьоса властите в Кения

Прокуратурата в Бобини (в Парижкия регион) потвърди, че е образувано следствено производство по случая с френския самолет, който заради подозрителния предмет, намерен в една от тоалетните, беше отклонен в нощта на събота срещу неделя от курса си и кацна извънредно на летището в кенийския град Момбаса. Производството е образувано заради "възпрепятстване на движението на самолет и за излагане на опасност на живота на други хора", посочва Франс прес.

Авиокомпания Air France съобщи, че е подала жалба срещу неизвестно лице в съда в Бобини след откриването на подозрителния предмет на борда на самолета си.

Според членове на екипажа на самолета, принуден да кацне в Момбаса, задържаният бивш полицай на няколко пъти е ходил до тоалетната на машината по време на полета и се подозира, че е поставил пакетът там. В отклонения в Момбаса самолет пътуваха 459 пътници и 14 души екипаж. 270 от тях пристигнаха в Париж тази сутрин, след като прекараха часове наред в кенийския град, обезпокоени от случилото се със самолета. В пакета, намерен в тоалетната, се оказа, че има картони, хартии и нещо, наподобяващо таймер. Те са били подредени така, че да имитират взривно устройство.

Източник: БТА