/ iStock/Getty Images
Бившият говорител на сирийска бунтовническа групировка е задържан във Франция по подозрение във военни престъпления, съобщиха две френски и една сирийска хуманитарни групи, цитирани от ДПА.

Адвокатката на Международната федерация за човешки права (МФЧП) Клеманс Бектарт съобщи, че организацията научила на 10 януари, че бившият говорител на Джаиш ал Ислам (Армията на исляма) се намира в Марсилия и се свързала с властите.

Съветът за сигурност на ООН обсъди Сирия и хуманитарната помощ

Той е бил задържан в сряда, а вчера срещу него е започнато разследване по подозрение във военни престъпления, изтезания и принудителни изчезвания, се казва в изявление на МФЧП, Френската лига за правата на човека и Сирийския център за медиите и свободата на словото.

Осем цивилни загинаха при експлозия на кола бомба в Сирия

След избухването на конфликта в Сирия Джаиш ал Ислам контролираше голяма част от района Източна Гута в покрайнините на Дамаск докато правителствените войски не си го върнаха през 2018 г.
 


През 2013 г. известната сирийска правозащитничка Разан Зейтунех, съпругът й и двама техни колеги изчезнаха безследно в този район, докато той беше под контрола на радикалната ислямистка групировка.
БТА