Зад химическата атака край Дамаск стои Асад според френското разузнаване
Зад химическата атака край Дамаск стои Асад според френското разузнаване / снимка: Gulliver/Getty Images

Фактите за употреба на химическо оръжие на 21 август край Дамаск се потвърждават и отговорност носи правителството на Башар ал Асад. Това показват разузнавателни данни, представени на френския парламент от премиера на страната Жан-Марк Еро, съобщава БТА.

Докладът от девет страници, който съдържа тези сведения, е бил подготвен от Главното управление за вътрешна сигурност и Главното управление за военно разузнаване, съобщи вестник "Фигаро". Премиерът е запознал с тях председателите на двете камари на парламента и лидерите на всички парламентарни групи на извънредно заседание в Матиньонския дворец, което продължава и в момента.

По наличните данни като доказателства за вината на Асад френското разузнаване привежда доводи като мащаба и координацията на нападенията край Дамаск, на които, както се твърди, бунтовниците не са способни. Също така било очевидно намерението да се покрият следите в околността, което се изразявало в засилен обстрел на местността от страна на правителствените сили. Както се твърди, жертвите на предполагаемата химическа атака са най-малко 281 души.

Френски правителствен източник заяви за Ройтерс, че силите на Асад са извършили "масирана и координирана" химическата атака. Той каза, че в доклада се излагат пет точки, според които сирийският президент стои зад атаката. По думите му това представлява сериозна заплаха за националната и глобалната сигурност.

Данните включвали сателитни снимки, показващи, че атаките идват от контролирани от правителството райони на изток и запад от Дамаск и тяхна цел са били контролирани от бунтовниците райони. Източникът също така каза, че оттогава силите на Асад са обстрелвали мястото, за да заличат доказателствата. "За разлика от предишни атаки, при които бяха използвани малки количества отровни вещества и които имаха за цел да тероризират хората, това нападение е било тактическо и е имало за цел възвръщане на територия", заяви източникът на Ройтерс.