Южноамерикански президенти подкрепиха боливийския си колега
Южноамерикански президенти подкрепиха боливийския си колега / снимкa: БГНЕС

Приключи извънредната среща на президентите на страните от Съюза на южноамериканските нации в чилийската столица Сантяго. Тя бе посветена на кризата в Боливия.

Държавните глави на Боливия, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Парагвай, Уругвай, Чили и Еквадор се споразумяха да бъде създаване на специална Комисия за проучване на обстановката в Болививия. Лидерите изразиха подкрепа за правителството на боливийския държавен глава Ево Моралес и солидарност с боливийския народ във връзка със сериозната криза в страната. В декларация, прочетена от домакина на форума, чилийската президентка Мишел Бачелет, южноамериканските лидери осъдиха безредиците в Боливия, при които властите изгубиха контрол върху половината от страната, и призоваха за прекратяване на насилието.

Боливия е разтърсена от няколко седмици от насилие в пет департамента, които се ръководят от либералната опозиция и които са в конфликт с президента социалист. Губернаторите на петте департамента са против плановете на Моралес за преразпределяне на приходите от природния газ и за оземляване на бедното индианско население. При сериозни сблъсъци между привърженици и противници на Моралес загинаха най-малко 30 души и десетки бяха ранени през изминалата седмица само в северния департамент Пандо. В районите, където протестите са най-ожесточени, правителството обяви военно положение.

След срещата Моралес заяви, че за първи път в историята на Южна Америка страните от региона сами решават вътрешните си проблеми. Боливийският президент посочи също, че е "изненадан от солидарността" на своите колеги. Венецуелският президент Уго Чавес заяви, че боливийската криза е плод на "международен заговор, ръководен от американската империя".