Южна Африка харчи по 2 млн. долара на година за семейството на Зума
Южна Африка харчи по 2 млн. долара на година за семейството на Зума / cнимка: Reuters

Южна Африка харчи по над 2 млн. долара на година за издръжката на полигамното семейство на президента Джейкъб Зума, заяви министър, цитиран от Ройтерс.

68-годишният Зума, който в момента има три съпруги, призна наскоро, че е станал баща за 20-ти път, с което си спечели критики за сексуалния си живот, при положение че страната му е на първите места в света по брой на заразени с вируса на СПИН. По думите на министъра Колинс Чабане Южна Африка е отделила тази година 15,5 млн. ранда за издръжката на семейството на Зума, което е почти двойно повече от миналата година.

Средствата отивали за поддържане на сътрудници, за покриване на разноски за самолетни билети и хотели при вътрешни и международни пътувания, за плащане на сметките за клетъчни телефони на съпругите и техния помощен персонал, за лаптопи и принтери и за "извънредни" разходи, пише БТА. Държавата осигурява на съпругите на президента цялата нужна подкрепа, която да им позволи да се справят с произтичащите от това им положение отговорности и да им даде възможност, ако искат, да преследват собствена кариера и интереси, уточнява източникът.

Той заяви, че трите сегашни съпруги на Зума - Тобека, Сизакеле и Номпумелело - се занимават със социална дейност в областта на здравеопазването, със земеделие и сигурност на храните и с грижи за сираци и деца в неравностойно положение.