Юшченко подкрепя оранжевата коалиция и нейния избор за премиер
Юшченко подкрепя оранжевата коалиция и нейния избор за премиер / снимка: BGNES

Украинският президент Виктор Юшченко обяви подкрепата си за демократичната коалиция от "оранжевата революция" и за нейния избор кой да бъде министър-председател, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-твърдото потвърждение на президента, че подкрепя двете партии - Блока на Юлия Тимошенко и пропрезидентската "Наша Украйна - Народна самоотбрана" (НУНС), които постигнаха мнозинство от 228 места в 450-членната Върховна рада на парламентарните избори от 30 септември. Подкрепата означава, че героинята от "оранжевата революция" Тимошенко почти със сигурност ще получи премиерския пост.

В изявление, публикувано на президентския сайт, Юшченко посочва, че двете партии са го информирали за готовността си да съставят управляваща коалиция. Държавният глава подкрепя тяхното намерение, се добавя в изявлението.

С неофициално споразумение, сключено между двете партии в началото на тази седмица, те се уговориха Блокът на Тимошенко да избере министър-председател, а този на Юшченко - председател на парламента.

Управляващата коалиция може да се формира веднага щом парламентът се събере на заседание. За първата си сесия депутатите имат 30-дневен срок от обявяването на окончателните изборни резултати, което стана в понеделник.