Взрив в жилищна кооперация взе 19 жертви в Украйна
Взрив в жилищна кооперация взе 19 жертви в Украйна / снимкa: БГНЕС
19 трупа бяха извадени от спасителни екипи, работещи в жилищна кооперация в кримския град Евпатория, в която тази нощ стана силна експлозия, предадоха световните агенции. Сред жертвите има и едно дете. Изпод развалините са извадени живи 21 души, сред които и 2 деца. По-рано беше съобщено за 28 спасени. Четирима от извадените изпод руините хора са приети в болница.

Предполага се, че под отломките все още има живи хора. Някои от тях са успели да се свържат с близките си по-рано днес по мобилните си телефони, предаде Асошиейтед прес. Спасители са чули гласовете и на поне трима живи под руините.

Пострадалата сграда е пет етажна панелна кооперация. Двете стълбища, водещи към 30-те апартамента в блока, са разрушени.

По официални данни в блока са живеели 63 души. Предполага се обаче, че там може да е имало до 80 души в момента на взрива, станал тази нощ. На мястото на трагедията работят между 550 и 700 спасители. 90 машини и кран помагат за разчистването на отломките.

Засега властите се опитват да установят причините за взрива. Сред версиите са, че може да е имало изтичане на газ. Има съмнения обаче, че в мазето на блока са били складирани незаконно бутилки с кислород и ацетилен и може би те са се взривили.

Властите подозират, че взривът може да е бил предизвикан и от неправилно използване на отоплителни уреди или от промени, които обитателите на блока са извършвали по газовата отоплителна инсталация, без да имат разрешение за това. Създадена е комисия, която да разследва причините за трагедията.

По случая Кримската прокуратура повдигна углавно дело. Властите на Евпатория обявиха, че за ликвидиране на щетите и последствията от трагедията ще са необходими 70 милиона гривни /10 милиона долара/.

Заради експлозията украинският президент Виктор Юшченко реши да промени програмата си и ще посети днес Евпатория, за да проследи хода на спасителните операции.

Всички оцелели от трагедията ще получат храна и подслон, обяви украинската премиерка Юлия Тимошенко.

По повод трагедията руският президент Дмитрий Медведев предложи на украинския си колега в спасителните операции да се включат и войници от руския Черноморски флот, който е базиран на полуостров Крим. Жителите на Евпатория вече започнаха да събират одеала, дрехи и хранителни продукти, за да помогнат на оцелелите от трагедията в панелния блок. Днес в града температурите са от 2 градуса по Целзий.

Евпатория е известен курорт на полуостров Крим, на Черно море. Намира се на около 600 км от столицата Киев, припомнят агенциите. Подобни трагедии са често срещано явление в Украйна. За последно най-смъртоносна беше тази в Днепропетровск, когато през октомври 2007 г. там загинаха 15 обитатели на взривила се жилищна кооперация.