/ iStock/Getty Images
Въз основа на големия брой новозаразени в Австрия ръководството на Виена въвежда по-строги правила в австрийската столица с цел възможно ограничаване на разпространението особено сред болните и възрастните хора.

От следващата седмица в болничните заведения във Виена се въвежда правилото болните да бъдат посещавани само от един посетител, за когото е необходимо да е с валиден зелен сертификат и да притежава отрицателен ПСР тест. Същите правила са валидни и за старческите домове и домовете за хора с тежки заболявания или хора с увреждания.

Във Виена остава и изискването до заведенията за хранене да имат достъп единствено хора със зелен сертификат, маската от типа ФФП-2  остава задължителна в цялата търговска мрежа.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг отправи апел към правителството да въведе отново ограничителните мерки, една от които е задължително носене на маски във всички затворени помещения, за да бъде ограничен броят на новозаразените, които вече няколко дни подред са над 50 000 дневно, с което ще се облекчи и положението в болниците, където цифрите на заболелите растат расте и броят на заболелите от болничния персонал. Михаел Лудвиг призова и за запазване на старата система за неограничено безплатно тестване, която по решение на правителството  приключва в края на месец март.
БТА