Въоръжените конфликти в Африка са отнели живота на 5 милиона деца
Въоръжените конфликти в Африка са отнели живота на 5 милиона деца / Gulliver/Getty Images, архив
Въоръжените конфликти на африканския континент, болестите и гладът, които те причиняват, може би са станали причина за смъртта на пет милиона деца, ненавършили 5-годишна възраст, между 1995 и 2015 г. Това показват данните от ново изследване, цитирано от Франс прес.

16 млн. бебета са родени в условията на конфликти през 2015 г.
 
Около три милиона от тези деца са били кърмачета на възраст до 12 месеца или по-малко - число, което е три пъти по-голямо от броя на убитите в конфликти на континента.
Изследването, отпечатано в медицинското сп. "Лансет", сравнява данни за 15 441 конфликта, в които са били убити почти 1 млн. души, според изследователите. Те са използвали данните, за да изчислят риска, на който едно дете е изложено да умре в район, който обхваща зона на 100 км от въоръжен конфликт, до 8 години след него.

Над половината деца в света са застрашени от война, бедност или дискриминация
 
Учените са определили приблизителния брой на загиналите деца, предизвикан от многобройните войни в Африка.
 
Числото от 5 милиона е много по-голямо от предишни оценки, посочват д-р Ерън Бендавид от университета в Станфорд и колегите му.

Стряскащо: Два милиарда души по света живеят в бедност
 
"През последните 30 години в Африка е имало въоръжени конфликти, които са били по-чести и по-интензивни от тези на друг континент ", пишат изследователите.
"Този анализ показва, че въздействието на въоръжените конфликти отива отвъд смъртта на бойците и физическото унищожение: въоръжените конфликти увеличават значително риска от смърт на малки деца през дълъг период от време".

Над половината деца в света са застрашени от война, бедност или дискриминация
 
Освен че директно водят до нараняване на деца, конфликтите допринасят за смърт и нарастващо изоставане "в продължение на дълги години и в обширни зони", обобщава екипът.
 
Причина са непостоянните медицински грижи за бременни жени и за новородени деца, разпространението на болести, а санитарните услуги и водоснабдяването са в окаяно състояние, липсват лекарства и има недохранване.
БТА